Tegels leggen in de badkamer doe je zo!

Tegels leggen in de badkamer doe je zo!

20 mei 2020 Uit Door Redactie

Gelukkig is dit iets waar je niet per se veel talent voor hoeft te hebben. Het leggen van tegels is echter wel iets wat oefening nodig heeft. Of in ieder geval een oog voor detail. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de tegels die je legt scheef zijn, eraf gaan vallen of dat er vocht in de muren komt door een slechte afwerking. Er zijn een aantal stappen die je kunt volgen wanneer je tegels gaat leggen. In dit blog wordt meer verteld over het leggen van vloertegels.

Stap 1: bereid de bodem goed voor

Het is erg belangrijk dat de bodem of het oppervlak waar je de tegels op gaat leggen droog, vlak, en schoon is. Uiteraard is het ook essentieel dat de ondergrond geen barsten bevat, maar dit spreekt voor zich.

Wanneer de ondergrond voldoet aan de hierboven gestelde eisen kan je gaan beginnen met het aanbrengen van egalisatiemortel. Nadat dit gehard is behandel je het oppervlak goed na met een primer. Verdeel de primer met een rubberen vloerwisser egaal over de bodem. Nu is het zaak dat je de ondergrond een aantal dagen of uur laat drogen. Hoe lang dit precies moet gebeuren vind je vaak op de verpakking van de mortel en primer.

Stap 1.1: bereid het leggen van de tegels goed voor

Tegels met elkaar vergelijken op kleurnuances is de eerste stap die je hierin onderneemt. Dit doe je door een aantal dozen uit te pakken en met elkaar te vergelijken.

Stap 2: bepaal de manier van leggen, leg de tegels en lijm ze vast

Je kunt de tegels vervolgens op twee manieren gaan leggen: recht of diagonaal. We zullen hier enkel het recht leggen behandelen. Bij het rechthoekig leggen van tegels lijn je de eerste rij met tegels uit langs een koord wat je in het midden van de badkamer hebt gespannen. Ook parallel aan de zijwanden is het nodig om koorden te spannen, zo houd je namelijk rekening met de plinten of omranding. Nadat de eerste rij in het midden ligt, werk je aan de ‘bovenkant’ in de breedte verder aan het leggen van de tegels. Houdt rekening met uitzettingsvoegen.

Lijm de tegels nu vast aan de ondergrond. Je mengt de tegellijm met een mortelgarde tot een gladde massa. Breng de lijm met een lijmkam of spaan in kleine gedeelten op de ondergrond aan. Vervolgens leg je de tegels op de lijm en druk ze hierbij lichtjes aan. De mogen namelijk niet tot de ondergrond worden gedrukt. Houdt rekening met de voorgeschreven voegenbreedte. Deze vind je op de verpakking van de tegels.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is het leggen van de plinten, aanbrengen van voegmortel en de hoeken van de plinten dicht te kitten. Succes met het leggen van jouw eigen vloer!